Suche Infos zu Essgewohnheiten Zisterzienser

  • Hallo,

    Suche Infos, Rezepte, Literatur Tipps bezüglich Essen und Essgewohnheiten der Zisterzienser für ein Projekt.

    Und bevor auf Mara verwiesen wird, mit der bin ich im Austausch. Evtl weiß oder kennt ja nocj wer was, was Mara nicht weiß ;)

    Zisterzienser sind bei uns in der Gegend ja bekannt dafür das sie die Teichwirtschaft betrieben haben. Diese Teiche gibt es bis heute.

    Daher fürchte ich, dass ich um Fisch nicht drum rum kommen werde.

    Also gesucht werden Rezepte für Fischgerichte welche ins Hochmittelalter passen und im Kloster gekocht worden sein könnten.

    Ideen, Anregungen

    Danke im vorraus

  • Bisschen später, aber das sind recht einfach Gerichte, aus dem Würzburger Kochbuch.

    Hecht, Aal, Lachs und Stockfisch. Die teuren Gewürze kann man sicher ersetzen

    mit Kräutern aus dem Garten.

    |17:1| Von gefuelten hechden.

    |17:2| Gefuelte hechede sol man also machen: man neme gefuege hechede

    |17:3| vnd schuepe die vnd loese in abe den darm zvo den oren vz. nim

    |17:4| vische, welcher kuenne sie sin, vnd suede sie vnd lazze vz daz

    |17:5| gerete, stozze sie in eime moerser, hacke dar zvo salbey, pfeffer,

    |17:6| kuemel vnd safran gestozzen, saltz sie zvo mazzen, da mit fuelle

    |17:7| man die hechde vnd besprenge sie vzzen mit saltze. backe in vf

    |17:8| eime huelzinen roste vnd brat in gar schone.

    |17:9| Conf. Also mahtu in auch machen mit eyern.

    |18:1| Von frischen elen.

    |18:2| Nim frische ele vnd wasche in abe den slim mit kalter aschen,

    |18:3| loese in abe die hut bi dem haupte vnd zvech die nider bis an den

    |18:4| zagel. hacke salbey vnd petersilien vnd tuo dar zvo gestozzen

    |18:5| ingeber, pfeffer, enis vnd sa(l)tz zvo mazzen. wirf vf die ele vnd

    |18:6| zvehe die hut wider veber. besprenge die ele vzzene mit saltze vnd

    |18:7| brat sie gar vf eime huelzinen roste vnd gib sie hin.

    |19:1| Diz ist ein guot spise von eime lahs.

    |19:2| Nim einen lahs, schabe im abe die schuopen, spalde in vnd snit in

    |19:3| an stuecke. hacke peterlin, selbey, nim gestozzen yngeber, pfeffer,

    |19:4| enys, saltz zvo mazzen, mache eynen derben teyk noch der groezze

    |19:5| der stuecke vnd wirf daz krut vf die stuecke vnd bewirke sie mit dem

    |19:6| teyge. kanst du sie gestemphen in ein forme, daz tuo. so mahtu

    |19:7| machen hechde, foerheln, brasmen, vnd backe ieglichez besunder in

    |19:8| sime teyge. ist ez aber eins fleischtages, so mahtu machen huenre,

    |19:9| rephuenre, tuben vnd vasande mahtu machen, ab du hast die formen,

    |19:10| vnd backe sie in smaltze oder suet sie in den

    |19:11| formen. nim von den bruesten der huenre oder ander guot fleisch,

    |19:12| so wirt die kunst deste bezzer vnd versaltzez niht.

    |20:1| Diz sagt von eime stoc vische.

    |20:2| Nim einen stoc visch, do niht garst insi, tuo im die hut abe, weich

    |20:3| in in kaltem wazzer eine naht vnd nim denne hervz vnd druecke

    |20:4| in in ezzig also daz er blibe gantz, binden vf zwo schinen vnd

    |20:5| lege in vf einen huelzinen rost, strich daz feuer dar vnder allenthalben,

    |20:6| daz er erwarme, laze in wol belaufen mit butern. dor noch

    |20:7| mache einen schoenen teyk mit wizzem melwe vnd mit eyern, dor

    |20:8| zvo tuo gestozzen pfeffer oder ingeber oder ein wenic saffrans, saltz

    |20:9| zvo mazze, sprengez vf den visch, als der visch gar heiz si, so slahe

    |20:10| den teyg dor vf mit eime swanke, riche vaste koln dor vnder, daz

    |20:11| er rot werde, also tuo daz e du in abe nemest vnd betrauf in veizt

    |20:12| mit butern vnd gib in hin.

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