Also ... falls es jemanden interessiert, das hier ist das Rezept, auf das Perry sich in dem Artikel bezieht:
Take cooked chickpeas and crush them with a ladle so that none remains whole, harving set some whole chickpeas aside.
Dissolve sesame paste well with sharp wine vinegar and pour it on. Toast walnuts, pound smooth, dissolve with fresh lemon juice and a little vinegar, then pour onto the crushed chickpeas Add a generous quantity of minced parsley and mint, enough for the chickpeas to get a good colour. Pour on olive oil with mixed spices, coriander seed, caraway, Chinese cinnamon, pepper, and ginger, and mix everything well. Cut in plenty of minced pickeled lemon. There should be more lemon juice than vinegar. Put in a bowl and sprinkle with pistachios. You can also put pistachios into the mixture.
Put a lof of oil onto the surface, sprinkle with minced parsley, and decorate with Chinese cinnamon and rose hips. It should be mixed so thickly that some of it can be cut up on bread when eating. Garnish with a few whole chickpeas. This makes for a very elegant dish.
Ich gebe Perry da auch recht: dieses Rezept ist nur in den Grundzügen Hummus ähnlich. Das Geschmacksprofil dürfte sehr anders sein. Besonders mit Walnüssen, Zimt und Kümmel und dafür ohne Knoblauch. Es dürfte außerdem auch deutlich gröber und - im Endeffekt - fester sein als Hummus.
Ich habe mir schon vorgenommen, es bei nächster Gelegenheit auch mal auszuprobieren.